Logo

Danpos historie går flere år tilbage

Kommercielt opdræt af slagtekyllinger begynder i 1950’erne, og dermed skyder en lang række små slagterier op. Historien om Danpo er den klassiske fortælling om, hvordan en række virksomheder slår sig sammen i stadigt større enheder for at opnå fordelene ved stordrift.

Tidslinje

1972 

Andelsslagterier i Vamdrup, Randers, Svendborg, Ringsted og Rønne går sammen i Danpo AmbA (Danish Poultry)

 

1975

Danpo rekonstrueres som Danpo A/S med bl.a. DLG og Danpo AmbA (producenterne) som aktionærer

 

1977

Danpo omstruktureres og fusioneres med KFK Fjerkræ i Aars

 

1982

Lørdagskyllingen introduceres som Danmarks første convience-produkt

 

1990

Danpo overtager slagteriet i Farre Food ved Give

 

1995

Det svenske selskab Scandinavian Poultry køber Danpo A/S. Der er højt strategisk fokus på at udrydde salmonella, og Danpos største slagteri og fjerfabrik i Vamdrup lukkes

 

1996                 

De danske forbrugere tilbydes for første gang salmonellafri kylling. Strategien er at være førende indenfor fødevaresikkerhed, og der er samtidig også produktion af ferskvarer, hvor det tidligere var frostvarer som bl.a. ”Lørdagskyllingen”

 

1998                 

Slagteriet i Aars udvides og konverteres til fersk slagteri med lavtskoldede og luftkølede kyllinger – en investering til mere end 70 mio. kr. Slagteriet i Ørbæk lukkes, og en investering på 120 mio. kr. til bygning af en ny forædlingsfabrik i Farre vedtages i bestyrelsen

 

2000

Den moderne forædlingsfabrik i Farre indvies med produktion af paneret og stegt kylling til frost. Danpos tidligere forædlingsfabrik i Hammel lukkes, og da der nu kun er to store fabrikker tilbage i Danpo (Aars og Farre) flyttes HQ fra Aarhus til den nuværende placering i Farre nær Give

 

2001

Der geares stort op på kvalitets-certificeringer, og Danpo opnår BRC- og EFSIS-certifikater

 

2002

Spira overtager Scandinavian Poultry

 

2003

Spira (Sverige) opkøber Struer Fjerkræ i Danmark, som lukkes 2003/04

 

2004

Danpo indgår samarbejde med Vinderup Fjerkræ om slagtning af ænder og høns på fælles slagteri i Gedved, hvorefter Danpo lukker andeslagteriet i Gjern

 

2005

Lantmännen (Sverige) køber Spira, som skifter navn til Kronfågel Holding

 

2007

Vigende eksport af frosne kyllinger medfører lukning af slagteriet i Farre, hvorefter der er fuld fokus på forædlingsfabrikken. Al slagtning foregår nu i Aars

 

2009

Modernisering og udvidelse af slagteriet i Aars med samlede investeringer over 110 mio. kr.

 

2011

Investering på DKK 60 mio. kr. i forædlingsfabrikken i Farre

 

2013

Danpo bliver del af den nordiske kyllingevirksomhed Scandi Standard med base i Stockholm. Koncernen rummer store virksomheder som Danpo (DK), Den Stolte Hane (N), Kronfågel (S), Manor Farm (IE) og Naapurin Maalaiskana (FI) og eksporterer til over 40 lande globalt

 

2014

Scandi Standard noteres på børsen i Stockholm, og bliver dermed ”folkeje”

 

2014

Danpo opstarter nært og dedikeret samarbejde med Julemærkehjemmene, der hvert år hjælper flere hundrede børn til et bedre liv med øget selvværd

 

2016

Danpo køber sig ind i Sødams Økologisk Fjerkræslagteri

 

2016

Andelen af langsomt voksende kyllinger øges kraftigt med bl.a. lancering af Gårdkylling

 

2017

Brandet De Danske Familiegårde med stor fokus på langsomt voksende kyllinger og høj dyrevelfærd lanceres

 

2018                 

Danpo indgår samarbejde med Rokkedahl om at slagte Danpos velfærdskyllinger, og senere på året udvides samarbejdet til fællesdrift af Rokkedahl Food

 

2019                 

The Happy Chicken Project lanceres – ambitiøst brand med langsomt voksende kyllinger og høj dyrevelfærd til foodservice

 

2020

Der investeres stort i forædlingsfabrikken i Farre, hvor en ny linje åbnes. Der investeres ligeledes stort i robotteknologi i både Aars og Farre

 

2020

Danpo begynder at forhandle Frijsenborg-produkterne efter at have stået for slagtningerne siden 2011

 

2022

Danpo omlægger al produktion til langsomt voksende velfærdskylling, men må siden genindføre konventionel kylling for at imødekomme danskernes forbrugsmønster. Danpo er dog stadig markant markedsledende inden for velfærdskylling på det danske marked

 

2023                 

Danpo iværksætter stort samarbejde med Give Fjernvarme, der med opstart i 2024 modtager Danpos overskudsvarme fra fabrikken i Farre og dermed reducerer Give Fjernvarmes forbrug af flis med 50 % og helt fjerner behovet for naturgas. Byen Farre kobles på fjernvarmen og skifter fra olie og gas.

 

2023

Danpo afhænder sin majoritets-ejerandel i Rokkedahl Food

 

2024

Brandet Dansk Landkylling lanceres

Timeglas 640X426px 72Dpi